Vlecht- & hoofdhuidtherapie 101

De vakantie is officieel in volle gang… dus je weet wat dat betekent… het is het seizoen van het beschermende kapsel. Voor degenen die het niet weten, is beschermende styling je haar op een bepaalde manier manipuleren, zodat je haarpunten weggestopt zijn om je lokken te beschermen tegen de harde elementen van heet weer en chloor. Zonder twijfel kennen velen van ons dit haarregime in de vorm van vlechten!
Vlechten onder onze weaves en pruiken, box-braids, Senegalese twists, Marley-vlechten, of gewoon traditionele kwi kwi buba’s, noem maar op, en we vlechten ons haar op alle mogelijke manieren om het een welverdiende pauze te geven.

Als ze op de juiste manier worden onderhouden, zijn vlechten een zeer onderhoudsarme, maar stijlvolle oplossing om een gezonde haargroei te bevorderen MITS je veel aandacht besteedt aan de gezondheid van je haar en hoofdhuid. Maar al te vaak geloven we dat vlechten de goocheltruc zijn om automatisch langere haarlengtes te krijgen, omdat ons haar dan niet zo vaak wordt gemanipuleerd als op een dagelijkse basis zou gebeuren.

Bij het verfraaien met vlechten van welke aard dan ook, is het echter erg belangrijk om regelmatig therapieën voor vlechten en hoofdhuid toe te passen om veelvoorkomende haar- en hoofdhuidaandoeningen zoals een droge, jeukende hoofdhuid en aandoeningen zoals roos en eczeem te voorkomen. Om nog maar te zwijgen over andere nadelen die verband houden met gevlochten stijlen, zoals klitten, haarverlies en overmatige haarbreuk.

Dus om je te helpen prachtig gezond haar te krijgen en te behouden terwijl je deze vakantiemaand jouw favoriete beschermende stijlen draagt, hebben we een lijst met do’s, don’ts en product-musthaves verzameld voor wat we Vlecht & Hoofdhuid Therapie 101 zouden willen noemen:

Tip 1: Voordat je je haar gaat vlechten, moet je je haar en hoofdhuid goed reinigen met een vochtinbrengende sulfaatvrije shampoo om olie, vuil en productophoping te verwijderen. We raden Design Essentials Natural Almond Avocado Sulfate Free Shampoo aan. Dit helpt zowel je haar als je hoofdhuid te reinigen zonder het te ontdoen van essentiële oliën en voedingsstoffen. Vervolg met onze Express Instant Moisturizing Conditioner om je haarschubben te verzegelen en extra vocht vast te houden.
Tip 2:  Geloof de hype niet: “If it’s not tight, it’s not right”….dat is gewoon dwaasheid! Als het correct wordt gedaan, mogen vlechten geen spanning op je hoofdhuid veroorzaken. In feite kan te veel spanning leiden tot Tractie alopecia, het geleidelijke haarverlies dat voornamelijk wordt veroorzaakt door een trekkracht die wordt uitgeoefend op het haar en de hoofdhuid. Dit wordt vaker gezien bij creoolse vrouwen met bepaalde vlechtpatronen die krachtig aan de haarlijn trekken, wat kaalheid en littekens kan veroorzaken.

Bron: dreadlocksites.com
Tip 3: Vet je hoofdhuid, haar en vlechten regelmatig in met lichtgewicht natuurlijke olie. Probeer de Scalp and Skin Care collectie van Design Essentials, perfect voor het conditioneren en revitaliseren van droog, dof uitziend haar, terwijl het een natuurlijke glans toevoegt!

Tip 4: Om haarbreuk te voorkomen, draag vlechten niet langer dan 8-12 weken. Op dit punt heb je waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei gezien, en het laatste wat je wilt dat er gebeurt, is dat je haar breekt of breekt op de scheidslijn (in dit geval het punt waar je nieuwe groei samenkomt met je natuurlijke haar) als gevolg van overmatige stress op dit punt.

Tip 5: Reinig je vlechten regelmatig zoals je met je natuurlijke haar zou doen. Was bijvoorbeeld nog steeds om de 7-10 dagen om het haar en de hoofdhuid te ontdoen van vuil en opbouw, en gebruik indien mogelijk een keer per week een diepe conditioner om haarbreuk en haarverlies te helpen verminderen. We raden de Almond & Avocado Wash Day Deep Moisture Masque aan om het te doen!

Tip 6: Last but not least: maak je haar NIET, we herhalen NIET, volledig nat, Shamponeer en conditioneer NIET gelijk nadat je je  vlechten hebt verwijderd. Zorg dat  je je haar eerst ontwart met een grove kam of Denman Brush D41 (sommigen zijn het daar misschien niet mee eens, afhankelijk van het haartype). Maar voor de meesten van ons kan het niet uitkammen van de knopen, productresten en/of wat dan ook dat zich de afgelopen 3 maanden in je vlechten heeft verstopt, ernstige klitten en haarbreuk veroorzaken als het eenmaal volledig nat is geworden.
Source: howtoblackhair.com
Daarom raden we aan om je haar geduldig te ontwarren terwijl het nog droog is, te beginnen bij de punten en naar de haarwortels toe te werken. Gebruik indien nodig een spuitfles met water en conditioner om het proces een beetje gemakkelijker te maken. Maar onthoud dat geduld de sleutel is; je wilt niet al die gezonde haargroei verliezen waar je dit seizoen zo hard voor hebt gewerkt om te behouden en te beschermen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Registreer en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent Design Essentials Suriname

Share this post with your friends

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Scroll to Top